Løyper i sykkelrittet på Jæren

Jæren er en flott del av Norge med mange nydelige naturopplevelser i området. For sykkelentusiasten finnes det flere gode løyper i området der du kan følge samme vei som noen av de kjente sykkelrittene på Jæren. Eller kanskje en dag delta selv i et organisert ritt? Hvis du ikke bor i et av områdene nær Jæren kan det være greit å rekognosere og planlegge litt før du reiser til området for å sykle.

Hvis du reiser til Jæren med bil er det uproblematisk å velge en løype, da det er mulig å både kjøre til et godt utgangspunkt eller eventuelt ordne transport til eller fra ulike punkter med en «følgebil». Hvis du ankommer med fly er det noe mer begrenset, og da er det greit å velge et utgangspunkt som er ved en by med god forbindelse fra flyplassen, med busser som kan ta med din sykkel.

Nordsjørittet

Nordsjørittet er et av de største og mest kjente sykkelrittene på Jæren, med en flott løype fra Egersund til Sandnes hvis du sykler hele distansen. På veien følger du kysten i lange strekninger og er innom Vigrestad og Varhaug før du ankommer Jærstrendene. Videre sykler du innover fra kysten og etter det forbi Kleppe og Kverneland før du ankommer Sandnes. Det er også mulig å sykle halve distansen i rittet, eller sykle «baklengs» fra Sandnes.

Løypa til Nordsjørittet er en flott løype som virkelig viser det beste av Jæren, samtidig som den er godt egnet å sykle også utenom rittet med mye landevei og få strekninger inne i bystrøk. Hvis du skal sykle hele løypa riktig vei fra Egersund, er det sannsynligvis lurt å benytte bil dit med en sjåfør som kjører tilbake til Sandnes og møter deg der. Da kan Sandnes være stedet for overnatting i tillegg.

Simplicityrittet

Løypa til Simplicityrittet er 64 km lang med en høydeforskjell på 710 meter. Ikke en dramatisk lang løype altså, men en grei gjennomkjøring for en mosjonist. Med både start og mål i sentrale Vigrestad er dette en bra løype for deg som vil ha en rundløype der det ikke er nødvendig med noe transport fra start til mål. Vigrestad er dog en liten plass, og det kan være nødvendig med biltransport dit fra overnattingsstedet.

Løypa går via Undheim til Nærbø og Varhaug, på veier med «asfalt av varierende kvalitet». Her kan det være greit å ha med noen ekstra lappesaker i tilfelle du er uheldig underveis. Simplicityrittet arrangeres for niende gang i 2019, og det kan være et greit ritt for mosjonister som ikke har mye erfaring, men som har lyst å prøve seg i et ritt på Jæren. Underveis i løypa kan du til og med se litt av havet.

Mairittet

Mairittet arrangeres 1. mai 2019. Løypa er 75 km og relativt flat med en stigning på mellom 20 og 30 km (omtrent) ut i løypa. Start er ved Sandved skole i bydelen Stangeland i Sandnes. Løypa har mål på samme sted. Dette er da en flott løype for deg som ønsker å både starte og komme i mål i Sandnes. Underveis går løypa via Kverneland og nesten ned mot Varhaug, før den snur mot Sandnes igjen.

Fra Vigre følger løypa kysten og følger veien mellom Orrevatnet og havet, der det vil være flott omgivelser i godt vær. Det er greit å følge med på været i forkant for å ikke bli overrasket av regn eller sterk vind. Samlet er løypa til Mairittet en veldig grei gjennomkjøring for syklister som kan ta utgangspunkt i Sandnes med bil, eventuelt å ankomme med fly og ta buss eller taxi til Sandnes før start.

Andre fine løyper

Det er selvfølgelig fullt mulig å planlegge sin egen løype på Jæren helt fritt. Hvis det er kystområdet du helst ønsker å oppleve, er det strekningen mellom Egersund og Sandnes –altså vei 44 – som er interessant. Som nevnt kan det være greit med bil og en i selskapet som er sjåfør hvis du skal utforske egne løyper, og ikke ønsker å sykle rundløyper eller å sykle tur–retur samme vei fra et utgangspunkt som Sandnes.

Oppsummering

Jæren er virkelig et flott sted, og det er en helt egen opplevelse å ferdes der på sykkelsetet. Hvis du har mulighet å planlegge et besøk på Jæren der du har med sykkel, er det ikke noe å vente på. Og for de som er heldige og bor på Jæren, er opplevelsene selvfølgelig rett rundt hjørnet. Det er bare å ta på seg hjelmen og litt utstyr før du begir deg ut for å utforske området.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *